Τρίτη 25 Μαρτίου 2008

Δεν αρχίζουμε καλά.


Ακόμα δεν μπήκε η άνοιξη καλά καλά και

Υπό μερικό έλεγχο η μεγάλη πυρκαγιά στη Σκόπελο (Ανανέωση)

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το νησί

Υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί η μεγάλη πυρκαγιά στη Σκόπελο που μαίνεται από τη Δευτέρα το μεσημέρι, ενώ το νησί έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Μέχρι στιγμής έχουν καεί πάνω από 2.000 στρέμματα πευκοδάσους.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο προϊστάμενος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σκοπέλου Γιώργος Καραγιάννης, παρά τις μεγάλες προσπάθειες 70 πυροσβεστών μέχρι το πρωί δεν είχε τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά λόγω των ισχυρών ανέμων, που συνεχίζουν, να πνέουν στο νησί και εμποδίζουν τα πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα να πάρουν μέρος στην επιχείρηση κατάσβεσης.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε ότι η Σκόπελος κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω της μεγάλης και ανεξέλεγκτης φωτιάς που μαίνεται από χθες το μεσημέρι στο νησί.

Η φωτιά ξέσπασε στην περιοχή του Αγνώντα, αλλά λόγω των ισχυρών ανέμων έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις. Ηδη, στο νησί έχουν μεταφερθεί από το Βόλο μονάδες δασοπυρόσβεσης, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας στις προσπάθειες κατάσβεσης μετέχουν και πυροσβεστικά αεροπλάνα. Από τη φωτιά δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

Κυριακή 23 Μαρτίου 2008

Πάμε παρέλαση?


Τα είδε όλα η γιαγιάκα με το μίνι της μαθήτριας. Είναι και επίκαιρο τι λέτε για τις μαθητικές παρελάσεις? Η αλήθεια είναι ότι είμαστε από τις λίγες χώρες που έχουμε μαθητική παρέλαση.

Θα παρακολουθήσατε όλοι ,ότι κάποιοι για να πάνε στην παρέλαση παζαρεύουν με απουσίες.

Αν κάνεις την παρέλαση αγκαρεία η αν δεν ξέρεις το λόγο,γιατί να το κάνεις?

Να παίρνουν τη σημαία οι αριστούχοι αλλοδαποί?

Για να δούμε τι θα παρακολουθήσουμε αυτή τη φορά.

Τετάρτη 19 Μαρτίου 2008

Δεν τη γνώριζα.


Λίμνη Μπελέτσι, Ιπποκράτειος Πολιτεία

Η πρόταση του μήνα από την ομάδα μπλάνκο (www.omodablanco.com), μια ομάδα ιδεών που στοχεύει στην αισθητική βελτίωση του αθηναϊκού περιβάλλοντος (Φύση - κτίρια - άνθρωποι).

Είναι μια μικρή λίμνη στην άκρη της πόλης. Δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή, αλλά προσφέρει ταπεινά όσα και οι άλλες λίμνες. Σε μια εποχή που φύση στην πόλη συνιστά περισσότερο ένας δρόμος ήπιας κυκλοφορίας με ακακίες ή νεραντζιές και χαμηλό φωτισμό, όπως η οδός Χέυδεν, η παραπάνω λίμνη θυμίζει ότι υπάρχουν ακόμα στοιχεία πραγματικής φύσης στην Αττική. Aν η Αθήνα, άλλωστε, υμνήθηκε τόσο, το οφείλει στο αττικό τοπίο που την περιβάλλει και εξακολουθεί να επιδρά πάνω της.

Δεν έχει νόημα, ωστόσο ούτε αποτελεσματικό είναι οι νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις Αττικής να μας προσκαλούν κάθε τόσο με διαφημίσεις στην τηλεόραση να ανακαλύψουμε την Αττική. Το ζητούμενο είναι οι υπεύθυνοι να καταγράψουν τα σημεία αισθητικού και φυσικού κάλλους της Αττικής, να ενημερώσουν γι' αυτά με σαφείς οδηγίες ώστε να μην προσλαμβάνουν όλοι αυτοί οι προορισμοί χαρακτήρα εξερεύνησης, αλλά να είναι κάτι εύκολο και σύντομο για όλους.

Για τη λίμνη Μπελέτσι περνάτε τη Βαρυμπόμπη, φτάνετε στο Κατσιμίδι, δεν κάθεστε για φαγητό, κινείστε προς την Ιπποκράτειο Πολιτεία. Ανηφορίζετε την οδό Κίρκης και η μικρή αυτή λίμνη θα απλωθεί μπροστά σας και θα σας αιφνιδιάσει.

Κυριακή 16 Μαρτίου 2008

Όξινη βροχή.


Η όξινη βροχή δημιουργείται από την αντίδραση του διοξειδίου του θείου (SO2) και των οξειδίων του αζώτου με τους υδρογονάνθρακες στα σύννεφα. Η αντίδραση αυτή δημιουργεί θειικό και νιτρικό οξύ. Το διοξείδιο του θείου βγαίνει από τις καύσεις των καμίνων παραγωγής μετάλλων, των εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής, και των οχημάτων ντίζελ, ενώ τα οξείδια του αζώτου βγαίνουν από τις ίδιες πηγές και τα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα.

Τα δύο οξέα πέφτουν με τη βροχή στο έδαφος, τις λίμνες, τα ποτάμια και τα δάση. Η βροχή, χάρη στην παρουσία τους, παρουσιάζει έντονα όξινα χαρακτηριστικά.

Τα αέρια της καύσης σε πολλές περιπτώσεις παρασύρονται από τους ανέμους και ταξιδεύουν μέχρι χιλιάδες χιλιόμετρα προτού πέσουν σαν όξινη βροχή. Οι πιο πολύ απειλούμενες περιοχές του κόσμου σήμερα είναι ο Καναδάς, οι ανατολικές και δυτικές ΗΠΑ, η Σκανδιναβία και η Ιαπωνία.

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΞΙΝΗΣ ΒΡΟΧΗΣ

Η όξινη βροχή προσβάλλει: α) Τα μάρμαρα, τους ασβεστόλιθους, τον βασάλτη και άλλα πετρώματα, β) Τα δάση της Κεντρικής Ευρώπης, γ) Το δέρμα και τους πνεύμονες του ανθρώπου, δ) Τα ψάρια σε λίμνες και ποτάμια., ε) Την Γεωργία κ.λ.π.

Ο Παρθενώνας επιβίωσε περισσότερο από 2000 χρόνια. Υπέστη σεισμούς και βορβαδισμούς, από πάνω του πέρασαν κατακτητές και ο άνεμος και η βροχή τον χτύπησαν επανειλημμένα. Δεν έπαθε όμως διάβρωση ούτε μεγάλες κακώσεις. Μέσα στις τελευταίες δεκαετίες έγιναν πολύ περισσότερα από ό,τι σε δύο χιλιετίες. Η όξινη βροχή του κατατρώγει τα μάρμαρα. Οι Καρυάτιδες ήδη είναι στο μουσείο για να προστατευτούν. Σε μερικά χρόνια ο Παρθενώνας θα έχει γίνει άμορφος και τα μάρμαρά του θα γίνονται σκόνη.

Η Νότρ Ντάμ στο Παρίσι, ο Άγιος Πέτρος στο Βατικανό και το περίφημο Τατζ Μαχάλ της Ινδίας έχουν πάθει βλάβες. Στη Νέα Υόρκη υπάρχει ένας αρχαίος αιγυπτιακός οβελίσκος, «Βελόνα της Κλεοπάτρας», όπως λέγεται. Η μια του πλευρά εκτίθεται στους δυτικούς ανέμους της πόλης που μεταφέρουν ρυπαντές και όξινη βροχή. Όλες οι γραφές και γλυπτές παραστάσεις του οβελίσκου στην πλευρά αυτή έχουν τελείως εξαφανιστεί. Ο οβελίσκος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη εδώ και 90 χρόνια. Η καταστροφή που έπαθε σ’ αυτά τα 90 χρόνια είναι ασύγκριτα μεγαλύτερη απ΄ αυτήν που έπαθε σε 3500 χρόνια στην Αίγυπτο.

Ένα γλυπτό στον πύργο Χέρτεν στη Βεστφαλία της Γερμανίας μοιάζει μ’ ένα κομμάτι πέτρα χωρίς σχήμα. Μια του φωτογραφία από το 1908 δείχνει ένα περίτεχνο άγαλμα κοριτσιού. Βλέπε την φωτογραφία.

Μερικοί από τους λεγόμενους τεχνοκράτες και οικονομολόγους μπορούν να πουν, έστω και χωρίς πολλά ψάρια στις λίμνες και χωρίς Παρθενώνες μπορούμε να ζήσουμε με πρόοδο και ανάπτυξη. Το ζήτημα είναι η όξινη βροχή σκοτώνει και τη γεωργία και τα υλικά μας αγαθά. Κάνει τους πνεύμονες μας άμορφους σαν το Παρθενώνα και τον οβελίσκο. Σκοτώνει εμάς τους ίδιους.

Στους ανθρώπους η όξινη βροχή επηρεάζει το δέρμα και υπάρχουν υπόνοιες ότι «κατατρώγει» τους πνεύμονες. Είναι πλέον βέβαιο ότι το διοξείδιο του θείου βλάπτει το αναπνευστικό σύστημα και μπορεί να συντομεύσει την ανθρώπινη ζωή.

Περισσότερα μπορείτε να δείτε εδώ.

Η ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΟΞΙΝΗΣ ΒΡΟΧΗΣ - Ecocrete: Το βήμα των οικολογικών και περιβαλλοντικών ομάδων της Κρήτης

Δευτέρα 10 Μαρτίου 2008

Κορνήλιος Καστοριάδης

Κωνσταντινούπολη, 11 Μαρτίου 1922 -26 Δεκεμβρίου 1997.

Έλληνας Φιλόσοφος, οικονομολόγος, ψυχαναλυτής και συγγραφέας.

«Δεν κάνω και δεν έκανα ποτέ καμία απολογία υπέρ της αδράνειας.

Εδώ δράση μας είναι ο λόγος. Μιλώ εξ ονόματος μου και δίνω στον

εαυτό μου το δικαίωμα της κριτικής και των προτάσεων.»