Τρίτη 1 Απριλίου 2008

Τι φωτοβολταϊκά και βλακείες ...


Τι φωτοβολταϊκά και βλακείες, ο λιγνίτης κάνει για την Ελλάδα, εδώ μόνο για τις επιδοτήσεις είμαστε, πόσοι και ποιοι θα φάνε τα περισσότερα, οι μίζες των εκάστοτε που θα κλείσουν τη δουλειά και άσε τη πλέμπα να κουρεύεται.
Έτσι είναι σε μια χώρα σαν την δική μας με την μεγαλύτερη ηλιοφάνεια, από όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρώπης, αν εξαιρέσει κανείς την Κύπρο.
Αυτό δεν έχει σημασία βέβαια, ούτε τι θα παραδώσουμε στα παιδιά μας,
αυτή-οι είναι η πολιτική-οι μας, αυτό διαλέγουμε και αυτό μας αξίζει.

Σβήνουν τα φωτοβολταϊκά

Απίστευτη περιπέτεια η εγκατάστασή τους στα σπίτια

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Φιντικάκης gfid@dolnet.gr

Η ΡΑΕ δεν θα δέχεται πλέον άλλες αιτήσεις για φωτοβολταϊκά επειδή έχει ξεπεραστεί το πλαφόν που έχει τεθεί από τον εθνικό στόχο

Γολγοθάς περιμένει ένα νοικοκυριό που θα αποφασίσει να εγκαταστήσει στην ταράτσα του σπιτιού του ένα μικρό φωτοβολταϊκό σύστημα. Θα πληρώσει ασκόπως λόγω της γραφειοκρατίας, για τέλη και φόρους, πολύ περισσότερα από τα αναμενόμενα κέρδη που θα έχει για να πουλάει το παραγόμενο ρεύμα στο σύστημα!

Είκοσι δύο μήνες μετά την ψήφιση του νόμου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Μάιος 2006), η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού είναι μια απίστευτη περιπέτεια.
Τα στοιχεία που παρουσίασε χθες ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) είναι ενδεικτικά για την τεράστια γραφειοκρατία που επικρατεί γύρω από τις επενδύσεις αυτού του είδους. Το παράδειγμα ενός οικιακού καταναλωτή που είναι μισθωτός και θέλει να εγκαταστήσει ένα φωτοβολταϊκό ισχύος 1 μόνο κιλοβάτ (kW) στην ταράτσα του σπιτιού του είναι χαρακτηριστικό. Το σύστημα αυτό κοστίζει μαζί με τα έξοδα εγκατάστασης και σύνδεσης περίπου 6.500 ευρώ (συν τον ΦΠΑ). Τα ετήσια έσοδά του από την πώληση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας στο ηλεκτρικό σύστημα (ΔΕΣΜΗΕ ή ΔΕΗ κατά περίπτωση) ανέρχονται μόλις σε 520-700 ευρώ, αναλόγως με το πού βρίσκεται και την ηλιοφάνεια της περιοχής. Τον άνθρωπο αυτό οι αρμόδιες υπηρεσίες τον θεωρούν επιτηδευματία και έμπορο. Για να μπορέσει να πουλά ηλεκτρική ενέργεια θα πρέπει:
● Να ανοίξει βιβλία στην Εφορία. ● Να εγγραφεί στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (το πρώην ΤΕΒΕ) όπου θα καταβάλλει ελάχιστο κόστος εισφορών 1.500- 2.000 ευρώ ετησίως. Τα διπλάσια δηλαδή έως και τριπλάσια χρήματα από αυτά που θα εισπράττει αν πουλά το ηλεκτρικό ρεύμα στο σύστημα!
● Να εγγραφεί στο Εμπορικό Επιμελητήριο, καταβάλλοντας περίπου 50 ευρώ ετησίως.
● Να υποβάλλει δηλώσεις ΦΠΑ για μία εικοσαετία.
Την ώρα δηλαδή που ο Πρωθυπουργός δηλώνει ένθερμος υποστηρικτής των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και ενώ όλοι οι αρμόδιοι ορκίζονται στο όνομά τους, η γραφειοκρατία και η αδιαφορία των υπηρεσιών τις πνίγει.
Στη γειτονική Βουλγαρία για συστήματα έως και 5.000 κιλοβάτ δεν απαιτείται καμία απολύτως άδεια.
● Η πολιτεία δεν κάνει τίποτα για όλα αυτά, απλώς χθες ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης Χρ. Φώλιας ανακοίνωσε ότι η ΡΑΕ δεν θα δέχεται πλέον άλλες αιτήσεις για φωτοβολταϊκά επειδή έχει ξεπεραστεί το πλαφόν που έχει τεθεί από τον εθνικό στόχο.

Συμπληρώνω εγώ, τη στιγμή που χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Ισπανία το έχει υποχρεωτικό για μεγάλα συγκροτήματα πολ/κιων , απευθείας από την έκδοση της άδειας.





6 σχόλια:

mystikaperasmata είπε...

Καλησπερα παντελη. Για το χρημα τα κανουν ολα. Δεν σου ειχα πει που ενας φιλος μου τους πηγε στο ευρωπαικο δικαστηριο, γιατι τολμησαν να του βαλουν προστιμο επειδη χρησιμοποιησε στο εξοχικο του αιολικη και ηλιακη ενεργεια με δικες του κατασκευες.
Αυτα ειναι.
Εισαι καλα?

pafa64 είπε...

Μια χαρά Δημήτρη, ευχαριστώ που πέρασες.

jacki είπε...

Καλημέρα σου Παντελή.
Συγγνώμη αλλά δε μπορώ να αφήσω σχόλιο σήμερα.

pafa64 είπε...

Καλησπέρα Ιωάννα.

dyosmaraki είπε...

Καλά κρασιά δηλαδή. Με λίγα λόγια σε μια χώρα που λούζεται από τον ήλιο, δεν μας συμφέρει να την εκμεταλλευτούμε εάν δεν οικονομάνε κάποιοι!!!!

Καλημέεεεραααα

pafa64 είπε...

Όχι κάποιοι τυχαίοι, αλλά κάποιοι ...
Καλησπέρα dyosmaraki.