Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2008

Ναζίμ Χικμέτ



Ο Ναζίμ Χικμέτ γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 15 Γενάρη 1902. Ο πατέρας του Χικμέτ Ναζίμ Μπέης, υπηρετούσε στο Υπουργείον Εξωτερικών, έκανε μάλιστα για λίγο και Πρόξενος στο Αμβούργο κι όταν απολύθηκε έκανε τον διαχειριστή σε κινηματογραφικές αίθουσες. Η μητέρα του, Αϊσέ Τζελιέ Χανούμ, ήτανε ζωγράφος.
Αν και τα πρώτα του ποιήματα γράφτηκαν με συλλαβικό μέτρο, ο Χικμέτ σταδιακά απομακρύνθηκε από τα στενά πλαίσια του μέτρου και της ομοιοκαταληξίας και άρχισε να αναζητεί νέα μορφή για τα ποιήματά του. Κατά τη διάρκεια των πρώτων χρόνων διαμονής του στη Σοβιετική Ένωση (1922-1925), η αναζήτηση αυτή έφτασε στο αποκορύφωμά της. Προτίμησε τον ελεύθερο στίχο, ο οποίος ταίριαζε και με την πλούσια φωνολογία της τουρκικής γλώσσας. Επηρεάστηκε κυρίως από το Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι. Πολλά από τα ποιήματά του μελοποιήθηκαν από το γνωστό Τούρκο συνθέτη Ζουλφού Λιβανελί, ενώ αρκετά μελοποιήθηκαν και από το συνθέτη Μάνο Λοΐζο και τον Θάνο Μικρούτσικο.
Στις 3 Ιουνίου 1963 ο Ναζίμ Χικμέτ πεθαίνει και θάβεται στη Μόσχα, σ' ηλικία 61ετών

Η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή
που δεν την αρμενίσαμε ακόμα.
Το πιο όμορφο παιδί δε μεγάλωσε ακόμα.

Τις πιο όμορφες μέρες,
τις πιο όμορφες μέρες μας, δεν τις ζήσαμε ακόμα.
Δεν τις ζήσαμε ακόμα. (δις)

Κι ότι πιο όμορφο,
Κι ότι πιο όμορφο θα ‘θελα να σου πω,
Δε στο 'πα ακόμα, δε στο 'πα ακόμα.

4 σχόλια:

jacki είπε...

Καλή αρχή Παντελή και εδώ. Το ποίημα είναι πολύ όμορφο. Ναι, η πιο ωραία θάλασσα είναι αυτή που δεν αρμενίσαμε ακόμα.

mystikaperasmata είπε...

Γεια σουΠαντελη και καλη αρχη με το ωραιο σου αφιερωμα στον Ναζιμ Χικμετ.

Λοιπον σε περνω στη φιλικη μου λιστα "συντροφε".

Παρε τα λινκ εδω να κατεβασεις και τα 2 cd της Τσανακλιδου.

http://rapidshare.com/files/45905648/TANIA_TSANAKLIDOU-_2_HRONIA_METRO-_CD1.rar

http://rapidshare.com/files/45911149/TANIA_TSANAKLIDOU-_2_HRONIA_METRO-_CD2.rar

mystikaperasmata είπε...

Απ΄οτι βλεπω εδω δεν φαινονται ολοκληρα τα λινκ. Μεσα απο το ιμειλ σου μαλλον θα μπορεσεις. Αν οχι ειδοποιησε με σχολιο να σε οδηγησω απο αλλου να τα κατεβασεις.

pafa64 είπε...

Δημήτρη σε ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκριση, αλλά θα ήθελα να ξέρεις ότι, πολλά από αυτά που μου λες για λινκ και άλλα , εμένα μου φαίνονται κινέζικα. Μόλις έχω ανακαλύψει το διαδίκτυο και συγχρόνως προσπαθώ να μάθω και διάφορα για να καταφέρνω να φτιάχνω τα ποστ μου όπως θα ήθελα. Ακόμα δεν μπορώ όμως. Αυτό το ράπιντσεαρ, έχω μπει πολλές φορές, αλλά δεν καταλαβαίνω πως μπορεί κάποιος να κάνει δουλειά του.