
Θέλω να ευχηθώ χρόνια πολλά σε όλους
και με υγεία και ευτυχία να μπει το 2009.

Εδώ τα λόγια είναι περιττά. Θα σας πούμε μόνο πώς από το Χαλάνδρι επιβιβάζεστε στο αστικό λεωφορείο Νο 451 προς Παλαιά Πεντέλη (μέσω Καλλιθέας) και είτε κατεβαίνετε στην 1η είτε στη 2η στάση επί της οδού Αχαιών όπου θα συναντήσετε ένα μικρό άνοιγμα εν είδει χωματόδρομου. Στρίψτε και θα δείτε τον καταρράκτη από ψηλά. Από 'κει ξεκινά το μικρό μονοπάτι, που θα σας πάει κοντά του σε τρία μόνο λεπτά. Τόσο απλά.
Tα νερά είναι καθαρά, βαθιά και, τις ζεστές μέρες, προσφέρονται για μπάνιο - μπάνιο σε ποτάμι της Αττικής όσο απίστευτο και αν ακούγεται. Μη ξεχνάτε το παραδοσιακό αλλά διαχρονικά αληθινό «η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά». Διατηρήστε το καθαρό όσοι πάτε. Εχει δει πολλά δεινά αυτό το Βαθύρεμα - Λυκόρεμα (Βαλανάρης), που ξεκινά από το βυζαντινό μοναστήρι του Αγίου Νικολάου Καλλησίων και καταλήγει στην Ραφήνα. Ας το προστατέψουμε.
Φωτο: ΤΟΛΗΣ ΕΛΕΦΑΝΤΗΣ
Κείμενο: ΣΤΑΘΗΣ ΚΕΦΑΛΟΥΡΟΣ
Η πρόταση του μήνα από την ομάδα μπλάνκο (www.omodablanco.com), μια ομάδα ιδεών που στοχεύει στην αισθητική βελτίωση του αθηναϊκού περιβάλλοντος (Φύση - κτίρια - άνθρωποι).
Κάποτε, τον προηγούμενο αιώνα συγκεκριμένα, στην Αθήνα, υπήρχε ένας πολιτικός που διετέλεσε για ένα φεγγάρι και πρωθυπουργός. Ο Αλέξανδρος Διομήδους. Δεν άφησε πίσω του χρέη, δεν άφησε καν παιδιά για να γίνουν και αυτοί πολιτικοί. Μας κληροδότησε, όμως, τον περίφημο Βοτανικό Κήπο Αλέξανδρου και Ιουλίας Διομήδους. Με το πέρασμα των χρόνων και με τη συνδρομή του Πανεπιστημίου Αθηνών, που μετέχει στη διοίκηση του σχετικού ιδρύματος, μετεξελίχθηκε σε έναν από τους πιο οργανωμένους βοτανικούς κήπους στην Ευρώπη και στον μεγαλύτερο της Ανατολικής Μεσογείου, με την ιδιαιτερότητα μάλιστα να έχει αναπτυχθεί μέσα σε φυσικό τοπίο. 1.860 στρέμματα, 2.500 είδη φυτών απ' όλο τον κόσμο, δενδρώνας, ανθώνας, ροδώνας, τμήμα φαρμακευτικών φυτών, τμήμα ιστορικών φυτών. 25 λίμνες με συνεχόμενη ροή, νούφαρα, νερόκρινοι, πέργκολες, παρτέρια, μονοπάτια, ψάρια, μέλισσες και παιδιά. Μια χώρα οπτικής τέρψης και πνευματικής ηρεμίας μέσα στην πόλη.Σβήνουν τα φωτοβολταϊκά
Απίστευτη περιπέτεια η εγκατάστασή τους στα σπίτια
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Φιντικάκης gfid@dolnet.gr
Η ΡΑΕ δεν θα δέχεται πλέον άλλες αιτήσεις για φωτοβολταϊκά επειδή έχει ξεπεραστεί το πλαφόν που έχει τεθεί από τον εθνικό στόχο
Γολγοθάς περιμένει ένα νοικοκυριό που θα αποφασίσει να εγκαταστήσει στην ταράτσα του σπιτιού του ένα μικρό φωτοβολταϊκό σύστημα. Θα πληρώσει ασκόπως λόγω της γραφειοκρατίας, για τέλη και φόρους, πολύ περισσότερα από τα αναμενόμενα κέρδη που θα έχει για να πουλάει το παραγόμενο ρεύμα στο σύστημα!
Είκοσι δύο μήνες μετά την ψήφιση του νόμου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Μάιος 2006), η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού είναι μια απίστευτη περιπέτεια.
Τα στοιχεία που παρουσίασε χθες ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) είναι ενδεικτικά για την τεράστια γραφειοκρατία που επικρατεί γύρω από τις επενδύσεις αυτού του είδους. Το παράδειγμα ενός οικιακού καταναλωτή που είναι μισθωτός και θέλει να εγκαταστήσει ένα φωτοβολταϊκό ισχύος 1 μόνο κιλοβάτ (kW) στην ταράτσα του σπιτιού του είναι χαρακτηριστικό. Το σύστημα αυτό κοστίζει μαζί με τα έξοδα εγκατάστασης και σύνδεσης περίπου 6.500 ευρώ (συν τον ΦΠΑ). Τα ετήσια έσοδά του από την πώληση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας στο ηλεκτρικό σύστημα (ΔΕΣΜΗΕ ή ΔΕΗ κατά περίπτωση) ανέρχονται μόλις σε 520-700 ευρώ, αναλόγως με το πού βρίσκεται και την ηλιοφάνεια της περιοχής. Τον άνθρωπο αυτό οι αρμόδιες υπηρεσίες τον θεωρούν επιτηδευματία και έμπορο. Για να μπορέσει να πουλά ηλεκτρική ενέργεια θα πρέπει:
● Να ανοίξει βιβλία στην Εφορία. ● Να εγγραφεί στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (το πρώην ΤΕΒΕ) όπου θα καταβάλλει ελάχιστο κόστος εισφορών 1.500- 2.000 ευρώ ετησίως. Τα διπλάσια δηλαδή έως και τριπλάσια χρήματα από αυτά που θα εισπράττει αν πουλά το ηλεκτρικό ρεύμα στο σύστημα!
● Να εγγραφεί στο Εμπορικό Επιμελητήριο, καταβάλλοντας περίπου 50 ευρώ ετησίως.
● Να υποβάλλει δηλώσεις ΦΠΑ για μία εικοσαετία.
Την ώρα δηλαδή που ο Πρωθυπουργός δηλώνει ένθερμος υποστηρικτής των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και ενώ όλοι οι αρμόδιοι ορκίζονται στο όνομά τους, η γραφειοκρατία και η αδιαφορία των υπηρεσιών τις πνίγει.
Στη γειτονική Βουλγαρία για συστήματα έως και 5.000 κιλοβάτ δεν απαιτείται καμία απολύτως άδεια.
● Η πολιτεία δεν κάνει τίποτα για όλα αυτά, απλώς χθες ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης Χρ. Φώλιας ανακοίνωσε ότι η ΡΑΕ δεν θα δέχεται πλέον άλλες αιτήσεις για φωτοβολταϊκά επειδή έχει ξεπεραστεί το πλαφόν που έχει τεθεί από τον εθνικό στόχο.
Υπό μερικό έλεγχο η μεγάλη πυρκαγιά στη Σκόπελο (Ανανέωση)
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το νησί
Υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί η μεγάλη πυρκαγιά στη Σκόπελο που μαίνεται από τη Δευτέρα το μεσημέρι, ενώ το νησί έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Μέχρι στιγμής έχουν καεί πάνω από 2.000 στρέμματα πευκοδάσους.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο προϊστάμενος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σκοπέλου Γιώργος Καραγιάννης, παρά τις μεγάλες προσπάθειες 70 πυροσβεστών μέχρι το πρωί δεν είχε τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά λόγω των ισχυρών ανέμων, που συνεχίζουν, να πνέουν στο νησί και εμποδίζουν τα πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα να πάρουν μέρος στην επιχείρηση κατάσβεσης.
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε ότι η Σκόπελος κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω της μεγάλης και ανεξέλεγκτης φωτιάς που μαίνεται από χθες το μεσημέρι στο νησί.
Η φωτιά ξέσπασε στην περιοχή του Αγνώντα, αλλά λόγω των ισχυρών ανέμων έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις. Ηδη, στο νησί έχουν μεταφερθεί από το Βόλο μονάδες δασοπυρόσβεσης, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας στις προσπάθειες κατάσβεσης μετέχουν και πυροσβεστικά αεροπλάνα. Από τη φωτιά δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές.
Τα είδε όλα η γιαγιάκα με το μίνι της μαθήτριας. Είναι και επίκαιρο τι λέτε για τις μαθητικές παρελάσεις? Η αλήθεια είναι ότι είμαστε από τις λίγες χώρες που έχουμε μαθητική παρέλαση.
Θα παρακολουθήσατε όλοι ,ότι κάποιοι για να πάνε στην παρέλαση παζαρεύουν με απουσίες.
Αν κάνεις την παρέλαση αγκαρεία η αν δεν ξέρεις το λόγο,γιατί να το κάνεις?
Να παίρνουν τη σημαία οι αριστούχοι αλλοδαποί?
Για να δούμε τι θα παρακολουθήσουμε αυτή τη φορά.
Η πρόταση του μήνα από την ομάδα μπλάνκο (www.omodablanco.com), μια ομάδα ιδεών που στοχεύει στην αισθητική βελτίωση του αθηναϊκού περιβάλλοντος (Φύση - κτίρια - άνθρωποι).
Είναι μια μικρή λίμνη στην άκρη της πόλης. Δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή, αλλά προσφέρει ταπεινά όσα και οι άλλες λίμνες. Σε μια εποχή που φύση στην πόλη συνιστά περισσότερο ένας δρόμος ήπιας κυκλοφορίας με ακακίες ή νεραντζιές και χαμηλό φωτισμό, όπως η οδός Χέυδεν, η παραπάνω λίμνη θυμίζει ότι υπάρχουν ακόμα στοιχεία πραγματικής φύσης στην Αττική. Aν η Αθήνα, άλλωστε, υμνήθηκε τόσο, το οφείλει στο αττικό τοπίο που την περιβάλλει και εξακολουθεί να επιδρά πάνω της.
Δεν έχει νόημα, ωστόσο ούτε αποτελεσματικό είναι οι νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις Αττικής να μας προσκαλούν κάθε τόσο με διαφημίσεις στην τηλεόραση να ανακαλύψουμε την Αττική. Το ζητούμενο είναι οι υπεύθυνοι να καταγράψουν τα σημεία αισθητικού και φυσικού κάλλους της Αττικής, να ενημερώσουν γι' αυτά με σαφείς οδηγίες ώστε να μην προσλαμβάνουν όλοι αυτοί οι προορισμοί χαρακτήρα εξερεύνησης, αλλά να είναι κάτι εύκολο και σύντομο για όλους.
Για τη λίμνη Μπελέτσι περνάτε τη Βαρυμπόμπη, φτάνετε στο Κατσιμίδι, δεν κάθεστε για φαγητό, κινείστε προς την Ιπποκράτειο Πολιτεία. Ανηφορίζετε την οδό Κίρκης και η μικρή αυτή λίμνη θα απλωθεί μπροστά σας και θα σας αιφνιδιάσει.
Η όξινη βροχή δημιουργείται από την αντίδραση του διοξειδίου του θείου (SO2) και των οξειδίων του αζώτου με τους υδρογονάνθρακες στα σύννεφα. Η αντίδραση αυτή δημιουργεί θειικό και νιτρικό οξύ. Το διοξείδιο του θείου βγαίνει από τις καύσεις των καμίνων παραγωγής μετάλλων, των εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής, και των οχημάτων ντίζελ, ενώ τα οξείδια του αζώτου βγαίνουν από τις ίδιες πηγές και τα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα.
Τα δύο οξέα πέφτουν με τη βροχή στο έδαφος, τις λίμνες, τα ποτάμια και τα δάση. Η βροχή, χάρη στην παρουσία τους, παρουσιάζει έντονα όξινα χαρακτηριστικά.
Τα αέρια της καύσης σε πολλές περιπτώσεις παρασύρονται από τους ανέμους και ταξιδεύουν μέχρι χιλιάδες χιλιόμετρα προτού πέσουν σαν όξινη βροχή. Οι πιο πολύ απειλούμενες περιοχές του κόσμου σήμερα είναι ο Καναδάς, οι ανατολικές και δυτικές ΗΠΑ, η Σκανδιναβία και η Ιαπωνία.
ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΞΙΝΗΣ ΒΡΟΧΗΣ
Η όξινη βροχή προσβάλλει: α) Τα μάρμαρα, τους ασβεστόλιθους, τον βασάλτη και άλλα πετρώματα, β) Τα δάση της Κεντρικής Ευρώπης, γ) Το δέρμα και τους πνεύμονες του ανθρώπου, δ) Τα ψάρια σε λίμνες και ποτάμια., ε) Την Γεωργία κ.λ.π.
Ο Παρθενώνας επιβίωσε περισσότερο από 2000 χρόνια. Υπέστη σεισμούς και βορβαδισμούς, από πάνω του πέρασαν κατακτητές και ο άνεμος και η βροχή τον χτύπησαν επανειλημμένα. Δεν έπαθε όμως διάβρωση ούτε μεγάλες κακώσεις. Μέσα στις τελευταίες δεκαετίες έγιναν πολύ περισσότερα από ό,τι σε δύο χιλιετίες. Η όξινη βροχή του κατατρώγει τα μάρμαρα. Οι Καρυάτιδες ήδη είναι στο μουσείο για να προστατευτούν. Σε μερικά χρόνια ο Παρθενώνας θα έχει γίνει άμορφος και τα μάρμαρά του θα γίνονται σκόνη.
Η Νότρ Ντάμ στο Παρίσι, ο Άγιος Πέτρος στο Βατικανό και το περίφημο Τατζ Μαχάλ της Ινδίας έχουν πάθει βλάβες. Στη Νέα Υόρκη υπάρχει ένας αρχαίος αιγυπτιακός οβελίσκος, «Βελόνα της Κλεοπάτρας», όπως λέγεται. Η μια του πλευρά εκτίθεται στους δυτικούς ανέμους της πόλης που μεταφέρουν ρυπαντές και όξινη βροχή. Όλες οι γραφές και γλυπτές παραστάσεις του οβελίσκου στην πλευρά αυτή έχουν τελείως εξαφανιστεί. Ο οβελίσκος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη εδώ και 90 χρόνια. Η καταστροφή που έπαθε σ’ αυτά τα 90 χρόνια είναι ασύγκριτα μεγαλύτερη απ΄ αυτήν που έπαθε σε 3500 χρόνια στην Αίγυπτο.
Ένα γλυπτό στον πύργο Χέρτεν στη Βεστφαλία της Γερμανίας μοιάζει μ’ ένα κομμάτι πέτρα χωρίς σχήμα. Μια του φωτογραφία από το 1908 δείχνει ένα περίτεχνο άγαλμα κοριτσιού. Βλέπε την φωτογραφία.
Μερικοί από τους λεγόμενους τεχνοκράτες και οικονομολόγους μπορούν να πουν, έστω και χωρίς πολλά ψάρια στις λίμνες και χωρίς Παρθενώνες μπορούμε να ζήσουμε με πρόοδο και ανάπτυξη. Το ζήτημα είναι η όξινη βροχή σκοτώνει και τη γεωργία και τα υλικά μας αγαθά. Κάνει τους πνεύμονες μας άμορφους σαν το Παρθενώνα και τον οβελίσκο. Σκοτώνει εμάς τους ίδιους.
Στους ανθρώπους η όξινη βροχή επηρεάζει το δέρμα και υπάρχουν υπόνοιες ότι «κατατρώγει» τους πνεύμονες. Είναι πλέον βέβαιο ότι το διοξείδιο του θείου βλάπτει το αναπνευστικό σύστημα και μπορεί να συντομεύσει την ανθρώπινη ζωή.
Περισσότερα μπορείτε να δείτε εδώ.
Η ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΟΞΙΝΗΣ ΒΡΟΧΗΣ - Ecocrete: Το βήμα των οικολογικών και περιβαλλοντικών ομάδων της Κρήτης
Κωνσταντινούπολη, 11 Μαρτίου 1922 -26 Δεκεμβρίου 1997.
Έλληνας Φιλόσοφος, οικονομολόγος, ψυχαναλυτής και συγγραφέας.
«Δεν κάνω και δεν έκανα ποτέ καμία απολογία υπέρ της αδράνειας.
Εδώ δράση μας είναι ο λόγος. Μιλώ εξ ονόματος μου και δίνω στον
εαυτό μου το δικαίωμα της κριτικής και των προτάσεων.»
Βάρναλης Kώστας(Μπουργκάς 14 Φεβρουαρίου 1883- Αθήνα 1974)
Οι Μοιραίοι
Mες την υπόγεια την ταβέρνα,
μες σε καπνούς και σε βρισές
(απάνω στρίγγλιζε η λατέρνα)
όλ' η παρέα πίναμ' εψές·
εψές, σαν όλα τα βραδάκια,
να πάνε κάτου τα φαρμάκια.
Σφιγγόταν ένας πλάι στον άλλο
και κάπου εφτυούσε καταγής.
Ω! πόσο βάσανο μεγάλο
το βάσανο είναι της ζωής!
Όσο κι ο νους να τυραννιέται,
άσπρην ημέρα δε θυμιέται.
Ήλιε και θάλασσα γαλάζα
και βάθος τ' άσωτ' ουρανού!
Ω! της αβγής κροκάτη γάζα,
γαρούφαλα του δειλινού,
λάμπετε, σβήνετε μακριά μας,
χωρίς να μπείτε στην καρδιά μας!
Tου ενού ο πατέρας χρόνια δέκα
παράλυτος, ίδιο στοιχειό·
τ' άλλου κοντόημερ' η γυναίκα
στο σπίτι λυώνει από χτικιό·
στο Παλαμήδι ο γιος του Mάζη
κ' η κόρη του Γιαβή στο Γκάζι.
― Φταίει το ζαβό το ριζικό μας!
― Φταίει ο Θεός που μας μισεί!
― Φταίει το κεφάλι το κακό μας!
― Φταίει πρώτ' απ' όλα το κρασί!
Ποιος φταίει; ποιος φταίει; Kανένα στόμα
δεν τό βρε και δεν τό πε ακόμα.
Έτσι στη σκότεινη ταβέρνα
πίνουμε πάντα μας σκυφτοί.
Σαν τα σκουλήκια, κάθε φτέρνα
όπου μας έβρει μας πατεί.
Δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα,
προσμένουμε, ίσως, κάποιο θάμα!